Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

ИРПС осъществява мониторинг над държавните институции, за да гарантира наличието на прозрачност и добро управление в полза на гражданското общество.

slide

ИРПС развива дигитални инструменти, които подпомагат участието на гражданите в процеса на вземане на решения.

slide

ИРПС обучава независими наблюдатели над изборния процес в България и разработва нови дигитални технологии, които гарантират честността на изборите.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Пресконференция: Избори, референдум и личните данни на гражданите - рискове и превенция

article image

На 19 септември, 2016 г. ИРПС организира пресконференция в БТА на темаИзбори и референдуми – използването на личните данни на гражданите – рискове и превенция”. В нея участие взеха председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) - г-н Венцислав Караджов, председателят на УС на ИРПС - г-жа Антоанета Цонева и говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) - г-жа Камелия Нейкова.

 

На събитието "Институт за развитие на публичната среда" представи разработения съвместно с "Комисията за защита на личните данни" електронен наръчник – „Моите лични данни“. Инструментът предоставя обстойни отговори относно участието на гражданите в референдуми, избори и граждански инициативи и събирането на лични данни във връзка с това. Електронният наръчник позволява на гражданите да получат информация от обществен интерес по въпроси за възможните заплахи за личните данни и начини на превенция срещу тях.


По време на пресконференцията бяха засегнати и следните теми:


  • Ролята на КЗЛД по време на избори и референдуми, подписки, както и задъженията на политическите партии като администратори на лични данни. Анализирана бе извършената от Комисията работа  по повод постъпилите през 2014 г. над 1380 сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни на избиратели, както и последвалите наказателни постановления. 

 

  • Препоръки за бъдещи законодателни промени за по-ефективна защита на личните данни на гражданите;  

 

  • Промените в Изборния кодекс, свързани с по-високата степен на защита на личните данни, както иновите приложения от сайта на ЦИК, чрез които гражданите могат проверят, дали техни лични данни фигурират в подписки в подкрепа на политически субекти;