Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Дискусия за техническите аспекти по отваряне на данни от институциите

article image

На 7-ми април, 2015 г. Институт за развитие на публичната среда организира дискусия за техническите аспекти по отваряне на данни с участието на експерти и представители на администрацията към Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката, Национален статистически институт, Информационно обслужване, Агенцията за обществени поръчки, СИЕНСИС АД, неправителствени организации и активисти.

 

На workshop-a бяха обсъдени предизвикателствата и проблемите, с които се сблъсква администрацията на различни публични институции при отварянето на данни, както и възможни подходи и решения, изградени в сътрудничество с гражданския сектор, заинтересован в най-голяма степен от възможностите за вторична обработка и устойчиво дълбочинно анализиране на предоставяните институционални данни. Участниците се включиха в доразработването на "пътна карта" за отварянето и публикуването на данни. Организираната дискусия даде възможност на заинтересованите страни - институции, на които предстои да публикуват отворени данни, активисти и разработчици, да обменят идеи и концепции за максимално ефективен подход на работа.


Процесът по отваряне на данни е една от целите, които България си е поставила като част от Партньорството за открито управление.