Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

ИРПС осъществява мониторинг над държавните институции, за да гарантира наличието на прозрачност и добро управление в полза на гражданското общество.

slide

ИРПС развива дигитални инструменти, които подпомагат участието на гражданите в процеса на вземане на решения.

slide

ИРПС обучава независими наблюдатели над изборния процес в България и разработва нови дигитални технологии, които гарантират честността на изборите.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Дискусия за техническите аспекти по отваряне на данни от институциите

article image

На 7-ми април, 2015 г. Институт за развитие на публичната среда организира дискусия за техническите аспекти по отваряне на данни с участието на експерти и представители на администрацията към Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката, Национален статистически институт, Информационно обслужване, Агенцията за обществени поръчки, СИЕНСИС АД, неправителствени организации и активисти.

 

На workshop-a бяха обсъдени предизвикателствата и проблемите, с които се сблъсква администрацията на различни публични институции при отварянето на данни, както и възможни подходи и решения, изградени в сътрудничество с гражданския сектор, заинтересован в най-голяма степен от възможностите за вторична обработка и устойчиво дълбочинно анализиране на предоставяните институционални данни. Участниците се включиха в доразработването на "пътна карта" за отварянето и публикуването на данни. Организираната дискусия даде възможност на заинтересованите страни - институции, на които предстои да публикуват отворени данни, активисти и разработчици, да обменят идеи и концепции за максимално ефективен подход на работа.


Процесът по отваряне на данни е една от целите, които България си е поставила като част от Партньорството за открито управление.