/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

ИРПС В МЕДИИТЕ

А. Цонева за БНР: Важно е как ще бъдат информирани гражданите за референдума

article image

Този първи демократичен референдум трябва да е нещо като генерална репетиция преди парламентарните изборите. В този смисъл този политически инструмент за пряко участие може да произведе резултати, които няма да са особено радостни от гледна точка на това, че когато се прилага за първи път такава практика, трябва да се изпълни по начин, по който да вкара много доверие в този начин на водене на политика. Има множество неясноти около смисъла на този референдум, а да не говорим около самата механика и технология. Това каза Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда в предаването "От петък до петък".

Цонева обясни, че гражданите трябва да имат еднакъв достъп до информационни канали, за да могат да предоставят своята гледната точка: Но като имаме предвид Изборният кодекс каква среда създава и как всяко едно съдържание беше платено, което е свързано с политическа реклама, сега не мога да си преведа в настоящата ситуация как защитниците и противниците на тезата ще финансират кампанията. Толкова много условности има, този Закон за референдума не е прилаган, а и той е приет преди Изборния закон.

Правителството трябваше да вземе самостоятелно решението за проекта АЕЦ "Белене", но то го хвърли на парламента, който започна политически дебат и взе такова решение. Това даде ход на опозицията да започне да инициира подписката, защото пък от друга страна самият Закон за референдумите казва, че с референдум могат да се решават въпроси, които са от компетентността на Народното събрание, коментира тя.

Мен ме тревожи най-вече това, че няма да бъде произведен информиран избор. Всички са наясно, че този референдум, при тези правила, няма как да успее от гледна точка на много високата активност, която се изисква по закон. Няма как да излязат да гласуват над 4,3 млн. души. Политиците са напълно наясно с това, само че ние сега 3-4 месеца ще кръжим в този разговор, беше категорична Антоанета Цонева.

 

Източник: БНР Хоризонт, 05 октомври 2012 - интервю на Силвия Великова