/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

ИРПС В МЕДИИТЕ

Нова Телевизия: дискусия с професор Михаил Константинов и Антоанета Цонева от ИРПС, за купения вот в изборния процес

article image

„В едно от последните изследвания има въпрос „Ще си продадете ли гласа?”. 5% отговарят положително, което е 150 000 гласа, а не всички си признават”, коментира в „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов, който заяви, че 200 000 гласа вече са купени.

По думите му купеният вот е пропорционален на силата на партиите. „Голямата партия има повече пари и купува повече вот. Един купен вот от 200 000, като го разпределите на силата на партията той не променя резултата”, допълни той.

„200 000 гласа по 50 лева са 10 милиона лева. Освен това има разходи за организация, логистика, охраняване на тези криминални схеми и зад всичко това стоят високо политически поставени лица, доп които никога не се достига”, каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

 

По думите й КТБ е един от източниците на такъв тип „ГМО проекти”. „Защо, при положение, че органите имат способи да разследват подобен тип действия, до момента нямаме обвинен, осъден и вкаран в затвора високопоставен представител?”, попита тя.

„Всеки купен глас развращава и демобилизира процеса”, добави още Цонева.

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Източник:  Нова Телевизия 17.09.2014