/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

ИРПС В МЕДИИТЕ

Пресконференция на ИРПС за вътрешния изборен туризъм (19.06.2015)

article image

На пресконференция на 19 юни, Институтът за развитие на публичната среда представи междинни резултати от обработени и анализирани данни от ГД ГРАО, публикувани на 18-ти юни, 2015 г. на правителствената он-лайн платформа за отворени данни – Портал за отворени данни на Република България.

Някои от въпросите, на които търсим отговор:

 

  • Къде, кога и колко регистрации са направени с цел повлияване на изборния резултат на предстоящите местни избори?

 

  • В кои области, общини, населени места са извършени най-много промени по настоящ адрес през 2015 г.?

 

  • Има ли „банки за гласове” – от къде се зарежда „изборният туризъм”?

 

  • Каква е картата на риска за контролиран и купен вот чрез регистрирани „изборни туристи”?

 

 

 

Гласувайки контролирано за кмет на кметство в малките населени места - изборните туристи ще са принудени от организаторите да гласуват както те им кажат за кмет на община и общински съвет - което влияе върху резултата и на общинско ниво. Така брокерите на гласове вдигат КПД-то си и явлението поразява цялостния изборен процес.

 

Повече информация за осъщественото от ИРПС изследване и анализ, ще можете да намерите в секцията ни "Публикации и ресурси"В прикачените документи може да намерите анализ на публикуваните данни, както и списък на общините с информация за регистрациите по настоящ адрес за периода февруари-април 2014 и 2015. В допълнение към публикуваните материали на страницата ни, предоставяща гражданска информация за изборния процес http://azglasuvam.net, можете да видите и интерактивна карта на регистриралите се по настоящ адрес граждани във всички 265 общини в България, сравнима за периода февруари - април, 2014г. и февруари - април, 2015 г. Цветовото разделение показва, в кои общини са извършени най-много регистрации в последните 3 месеца преди изтичането на срока за уседналост по отношение на местни избори - 2015.