/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

ИРПС В МЕДИИТЕ

А. Цонева за БНР: Грубото опорочаване на тайния вот може да направи нестабилен избора на нов главен прокурор

article image

В публичното пространство се появиха вече съмнения и въпроси, свързани и с избора на новия главен прокурор. Едно от тях е, че променените от ВСС правила за избор на главен прокурор идват, за да обслужат кандидатура на конкретен човек. В коментар в предаването "12+3"  Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда заяви по повод скандала с Венета Марковска и неуспешната й клетва за съдия в КС, че политическата отговорност е в управляващите.

 

Марковска е тяхна кандидатура, независимо че е внесена от независими депутати. Самата процедура беше приета от правната комисия, където ГЕРБ също има мнозинство, каза Цонева и припомни фактите около случилото се.

 

Трябва да се изясни защо досъдебното производство не е приключило, прокуратурата трябва да го изясни категорично. Но по-страшният въпрос е използва ли се прокуратурата за натиск и шантаж над хора, които се имплантират в държавни органи.


По отношение на променените правила за избора на главен прокурор Цонева посочи начина на гласуване като притеснителен момент и обясни какво представлява автоматизираната система за гласуване.

 

В момента и оттогава, когато чух за това решение, не преставам да повтарям, че  това не е таен вот. Такова грубо опорочаване и атакуване на законовото изскване за таен вот може да направи нестабилен избора и да бъде достатъчно основание да бъде атакуван този избор. Въпросът е дали ще има от кого да бъде атакуван.

 

Според репортера ни Силвия Великова случилото се с Марковска ще има последица и при предстоящия избор на главен прокурор. Според нея няма обяснение защо се реши да се промени изслушването по азбучен ред с изслушване по реда на подаване на документи.

 

Подозирам, че членовете на ВСС си нямат доверие и предпочитат да заложат на сигурното и на сигнала, да не би някой да сбърка.

 

Източник: БНР Хоризонт, 19 ноември 2012