/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

ИРПС В МЕДИИТЕ

Антоанета Цонева за БГНЕС: "Няма напредък в Изборния кодекс за статута на наблюдателите."

article image

"При тази дефиниция на Изборния кодекс въпреки препоръките на ОССЕ, не е постигнат напредък по отношение на статута на наблюдателите", заяви пред БГНЕС ръководителят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

 

Цонева коментира приетото вчера на второ четене в правната комисия на парламента ограничение наблюдателите на изборите да са членовете на неправителствените организации, които представляват. "Във всички случаи формулировката, която беше приета вчера на второ четене в правна комисия е изключителна рестриктивна и ограничаваща по отношение на възможността неправителствените организации да създават мрежи от доброволци, да намират хора, да ги обучават и да работят с тях при изборите. Това изискване на практика прегражда възможността да се въвличат в наблюдението на изборите хора, които са ангажирани с каузата и да се привличат и много такива", коментира тя.

 

"Това се прие без аргументи по същество за това членството какво гарантира, беше изразена позиция, че това се прави да се ограничи възможността да се регистрира неограничен брой наблюдатели", добави тя. "Стигна се до хипотези как наблюдателите ще пречат на процеса, как те са недобронамерени без аргументи в тази посока. Не знам в някой доклад или репортаж, свързан с изборите да се твърди, че наблюдателите в България опорочават изборния процес и се използват за практики, които корумпират процеса и въпреки това се подхожда именно по този начин", каза още Цонева.

 

Тя много се надява докато Изборният кодекс стигне до разглеждане на второ четене в пленарна зала медиите да не направят възможно окончателното одобряването и гласуването на това предложение. "Ние като организация ще продължим да наблюдаваме изборите, ще намерим начин да преодолеем всяка една пречка, но пречки не трябва да има. Трябва да има среда, в която гражданите да са ангажирани и да могат да участват в такива мрежи и да се чувстват въвлечени в каузите, а не да се търсят възможности за заобикаляне на рестрикциите", добави тя. Формално погледнато при така приетия от правна комисия, ако един доброволец не е член на една организация няма да може да получи и удостоверение от ЦИК за наблюдател на изборите.

 

Различните организации имат различна структура на управление, и по различен начин приемат членовете, уточни тя и обясни, че може да се наложи и НПО-тата да правят промени в уставите, си което пък минава през съдебна процедура. Цонева припомни, че според Закона за юридическите лица с нестопанска цел има два вида организации - сдружения и фондации. Фондациите, обаче, по дефиниция нямат членство. Този аргумент беше отбелязан вчера от опозицията, но така и не беше чут от управляващите.

 

"Не бих искала в България да се случи, така че наблюдателите да бъдат принудени да искат да бъдат акредитирани от името на международните организации - наблюдатели, за които няма такова изискване", добави тя. Цонева припомни, че преди няколко седмици правната комисия прие и текст, според който наблюдателите не са допуснати до заседанията на изборната администрация. Те ще могат да следят изборния процес само в изборния ден. Аргументите бяха, че те ще пречат и няма да дават възможност изборната комисия да заседава нормално, коментира тя. Заседанията на ЦИК ще се излъчват онлайн, но това не важи за ОИК и РИК.

 

Източник БГНЕС - 29.11.2012 г.