/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Екипът на ИРПС за поредните промени в изборното законодателство

article image

Днес бе отхвърлено ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Според нашия екип честата промяна на законодателството, регулиращо изборния процес, особено непосредствено преди избори, води до подкопаване на общественото доверие в него. Това често води до объркване у различните участници в процеса - избиратели, кандидати, членове на изборната администрация, и респективно до допускане на грешки.


Последните промени в Изборния кодекс, които ще влязат в сила след отхвърленото вето, не поставиха на дневен ред наболели теми, сред които: създаването на избирателен район “Чужбина”, въвеждането на електронно дистанционно гласуване, подготовката на изборната администрация, подобряването на информационната кампания за правата на избирателите, необходимостта от актуализация на избирателните списъци. 


Както ИРПС показа в анализ на изборите за Европейски парламент миналата година, в редица секции с комбинирано машинно и хартиено гласуване бяха допуснати грешки от представителите на секционните комисии. С настоящото въвеждане на подобно “смесено” гласуване не се допринася за пълноценното използване на предимствата на машинния вот - и особено възможността за намаляване ролята на човешкия фактор, и за преодоляването на недостатъците на хартиеното гласуване - и в частност грешките при отчитане на резултатите. 

Така на практика законодателно се създават предпоставки за неуспешно въвеждане на машинното гласуване.  


По тези и други теми, свързани с последните промени в Изборния кодекс, говори Ива Лазарова пред БНР