Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Член на ИРПС получи награда от конкурс за отворени данни

article image

В края на ноември се проведе Open Data Expo – събитие на което бяха представени, оценени и наградени екипите, участвали в конкурс #ОВЛАСТИ ГРАЖДАНИТЕ! #ХАКНИ СИСТЕМАТА! и разработили предложения на база на отворените данни. Сред финалистите в конкурса бе и Елена Андонова - член от екипа на ИРПС. Разработката на Ели - „Tърсещите закрила в България в числа”, предоставя систематизирана и структурирана информация за лицата, потърсили убежище в България. Tя е част от информационния ни сайт “Закрила”, създаден през октомври, 2013 г., когато миграционният натиск към България се увеличи значително. Сайтът ни предоставя на гражданите актуална, агрегирана и визуализирана институционална информация.


Новата разработка е базирана на публикуваните данни в резултат на комуникация между ИРПС и МВР, спомогнла за публикуването на допълнителни данни по отношение на миграционния поток, насочен към страната ни. Тези данни бяха представени за първи път в началото на ноември, 2015 г. в нарочно създадена подсекция на сайта на министерството. Въпреки че към момента те са представени в PDF документи, екипът ни цели да ги обработва регулярно, за да бъдат публикувани и в отворен формат.

С разработката на Елена Андонова, която й донесе второто място в конкурса, може да се запознаете ТУК

Open Data Expo бе организирано от сдружение НПО Линкс в рамките на проект „Гражданска платформа за открито управление“ на Програмата за подкрепа на непревителствените организации в България по ФМ на ЕИП 2009-2014. г.