/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

За първи път в България – интернет карта на изборните нарушения

article image

За президентските и местни избори в България през 2011г. Институт за развитие на публичната среда стартира своя сайт „За честни избори”. Адресът на сайта е http://fairelections.eu. Най-лесно той може да бъде открит чрез “Google”, като в търсачката се въведат думите: „за честни избори”.

 

Основната цел на сайта е да приема сигнали за нарушения на изборните правила, през Фейсбук, Туитър, и-мейл и по телефон. Тези сигнали ще се отбелязват върху картата на България. За всяко населено място, където е посочено наличието на проблем ще се отваря текстово съобщение с описание на изборното нарушение. Към съобщенията всеки ще може да добави снимков и видео материал.

 

По този начин за пръв път в страната ни ще бъде осигурен надежден източник за обществен мониторинг на изборния процес.

 

Платформата ще приема сигнали и от чужбина за провеждането на изборите за президент. Институт за развитие на публичната среда допълнително ще осъществи взаимодействие с мрежи от наблюдатели и хора с опит в международни мисии, както и с българи, живеещи в чужбина, които ще мониторират изборния процес и да изпращат надеждни и достоверни сигнали. Организацията ни ще се регистрира, като наблюдател на предстоящите избори, като по този начин ще дадем възможност на доброволци да наблюдават непосредствено изборния процес там, където живеят.

 

Сайтът „За честни избори” се реализира чрез използването на интернет програмата „Ушахиди”, създадена през 2007г. от група доброволци в Кения. В последните години тази програма се превърна в много силен инструмент за обществен натиск върху институциите. Все по-често самите държави и международни организации използват програмата. Чрез нея по възможно най-ефективен начин те успяват да си сътрудничат с обществото.

 

Сайтът се реализира в рамките на проект “Програма за развитие и устойчивост на основните приоритети на Институт за развитие на публичната среда”, подкрепен от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe).