/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

ИРПС обучaва наблюдатели на парламентарните избори на 12 май

article image

На 14.04.2013г. екипът на Институт за развитие на публичната среда обучи 60 независими наблюдатели за парламентарните избори, които ще се проведат на 12 май, 2013г. Организацията ни е регистрирана в ЦИК и с помощта на обучените наблюдатели ще следи за това, доколко свободен и честен ще бъде изборният процес в България. Всички наблюдатели на ИРПС подписаха и т.нар. Декларация на независимия наблюдател, с която гарантираха безпристрастно да изпълняват функциите по наблюдение на изборите.

 

По време на обучението, ИРПС представи на присъстващите и своите електронни платформи за граждански контрол и мониторинг над изборния процес. На тях наблюдателите на ИРПС, както и всички български граждани ще могат да публикуват сигнали за изборни нарушения, на които са станали свидетели.

 

Адресът в интернет на двете платформи – „За честни избори” и „Обществена кампания срещу купения и контролиран вот” е:

 

www.fairelections.eu;

www.votebuying.izborenkodeks.com.

 

Апелираме към вас в случай, че станете свидетел на изборно нарушение, да подадете сигнал за това до платформите. Бъдете активни, споделете пред вашите познати за тези инструменти. Нека заедно да бъдем свидетели и чрез сигналите си да дадем отговор на въпроса, честно ли се провеждат изборите в България?