/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Семинар: Mобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен изборен процес

article image

На семинар в Пловдив от изминалата седмица (9 и 10 май, 2014г.), екипът на Институт за развитие на публичната среда, организира обучения и дебат по темата: „Мобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен и свободен изборен процес”.

 

В семинара, проведен с подкрепата на Асоциацията на прокурорите в България, взеха участие 37 прокурори от цялата страна, които ще бъдат дежурни в изборния ден на 25 май, и 15 полицаи - представители на областни дирекции на МВР и районни полицейски управления.

 

Основен предмет на дискусията бе създаването на нови възможности за взаимодействие между правоохранителните органи и гражданското общество, с цел гарантиране на честен изборен процес. Пред участниците ИРПС представи свои проучвания  за рисковете пред изборния процес на национално и местно ниво, както и за предстоящите избори за Европейски парламент.

 

Подобен род съвместно обучение не се провежда за първи път. ИРПС и АПБ вече имат установено ползотворно сътрудничество в полето на превенцията на изборни престъпления. През 2011 г., непосредствено преди местните и президентски избори, пак в Пловдив бе проведен съвместен семинар за прокурори и полицаи с участието на прокурори от ВКП, лица от ръководството на МВР и експерти от неправителствения сектор.

 

В програмата на семинарa от тази година бе включена лекция на прокурора от Върховната касационна прокуратура, Емилия Пенева, член на Националното междуведомствено звено за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите, на тема "Взаимодействие между правоохранителните институции срещу купуване на гласове и манипулиране на вота на избирателите – данни за избори 2013 г.", следвана от лекция на гл. асистент, д-р по право Цветана Петрова от Академията на МВР на тема  "Активен и пасивен изборен подкуп - чл. 167, ал. 2-7 и чл. 167а НК".

 

За опита от изборите през 2013 г. в полето на гражданското наблюдение и взаимодействието на неправителствения сектор с правоохранителните органи, както и за настоящите инициативи на Обществения съвет към ЦИК разказаха Антоанета Цонева от ИРПС, член на Обществения съвет, Даниел Стоянов от Асоциация за реинтеграция на осъдени лица, представители на организации, регистрирани за наблюдатели на избори 2014 г. и членове на Обществения съвет към ЦИК. Ива Лазарова от ИРПС представи и интернет платформата "За честни избори", събираща гражданска информация за нарушения на изборния процес.

 

Лектор на сутрешния панел на 10 май бе Николета Кузманова, преподавател в Юридическия факултет на Софискийския университет и главен експертен сътрудник в Правната комисия на 42-то НС. По време на семинара, особено внимание бе обърнато над причините и условията за корумпиране и манипулиране на изборния процес, включително и за възможните сценарии и модели за избори 2014г.