Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Екипът на Институт за развитие на публичната среда изследва на терен "смъртта на местната демокрация"

Изследователски екип на ИРПС провежда поредица от интервюта с местните политици, представители на бизнеса, НПО и медиите в пет български общини - Созопол, Несебър, Казанлък, Сандански и Петрич. Целта е да се изследват последствията от купуването на гласове и управлението на икономически мнозинства в общинските съвети върху живота на местните общности.


Изследването е в рамките на проект "Купуването на гласове или смъртта на местната демокрация", подкрепен от Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.


Резултатите от изследването ще бъдат публично представени през декември 2009 г.

Реализацията на проекта е част от усилията на Организацията да изследва явлението "купуване на гласове" в българския политически живот и практическите последици от него върху живота на българските граждани.
Представители на ИРПС са осъществявали мониторинг на изборния процес на парламентарните избори през 2005 г. и на частичните избори за общинси съветници в Казанлък през 2007 г.

Експерти на ИРПС са автори на широко отразения от медиите доклад "Кметове на лизинг. Предпоставки за масовото купуване на гласове за местните избори от 2007 г." на Фондация "РискМонитор".