/>
Language iconEnglish

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

Следвайте ни:
facebook twitter youtube rss
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ КОНТАКТИ
slide

Отворен парламент е онлайн платформа за независим анализ на данни за дейността на народните представители и законодателния процес. Блогът е независима онлайн медия, предоставяща информация за работата на властите в страната, разследвания на институционални злоупотреби и защитаваща публичния интерес.

slide

Аз гласувам е интерактивен инструмент, който разяснява на гласоподавателите правата и задълженията им, изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, подаване на жалби и сигнали.

slide

Закрила - онлайн инструмент, представящ систематизирана институционална информация за бежанците в България.

slide

За честни избори - “crowdsourcing” инструмент, представящ карта на нарушенията в изборния процес в България, базиран на платформата Ушахиди, който стартира работа за президентските и местните избори през 2011 г.

slide

Платформата Избирателите предоставя на потребителите механизъм за съчетаване на изборни и социално-демографски данни за населението в страната.

ВИДЕО

ИНТЕРНЕТ ПРОЕКТИ

НОВИНИ

Студентски стаж по публични политики и гражданско участие при ИРПС

article image

В периода май - август, 2015 г. ИРПС ще проведе пилотна стажантска програма, насочена към студенти от 3 български висши учебни заведения – Университета за национално и световно стопанство, Софийски университет - Св. Климент Охридски и Нов български университет. Обучението ще позволи създаването и поддържането на неформална мрежа от млади професионалисти, споделящи сходни ценности, виждания и разбирания за възможни подходи при развитието на публичната среда в България. Какви НПО функционират в България и какви са техните каузи? Какви са подходите, с които те осъществяват своята дейност, влизат в контакт с институциите, мобилизират граждани и т.н. Стажантската програма на ИРПС ще отговори на тези и други въпроси, за да допринесе за професионалното и практическо обучение на отговорни млади хора, от които се очаква след дипломирането си да се насочат към заемане на публични длъжности, изискващи високо ниво на познания и интегритет. 

 

 

Kандидатствалите студенти ще участват в подготвените теоретични модули с лекционна насоченост, както и в ежедневната работа на Института за развитие на публичната среда – практически модул. Продължителността на организираните стажове ще бъде общо 5 седмици. Участието на студентите ще се опитаме да съобразим доколкото е възможно с тяхната заетост – лекционни курсове, изпити, бригади и т.н. 

 

Начин на кандидатстване:


За кандидатстване по програмата, на първо място студентите ще трябва да се уверят, че стажът ще бъде академично признат в рамките на тяхната специалност. Следващата стъпка е изпращането на кратка автобиография, мотивационно писмо (в свободна форма) и контактна информация, чрез която да установим обратна връзка с кандидатите. Възможно е да се наложи да се свържем с кандидатите и да проведем допълнително кратко интервю, за да пристъпим към селектиране на онези студенти, които проявяват най-голям интерес и биха имали най-висока полза от разработената програма. 

 

Къде ще се провеждат стажовете? 

 

Стажантските занятия ще се провеждат в офиса на ИРПС на улица "Струмица, 1А", като за тяхното осъществяване трябва да се отделят около 6 часа седмично от страна на студентите (през един от дните ще бъдат разпределени 3 часа теория, а през друг – 3 часа от практическия курс). Теоретичните модули ще бъдат провеждани за целите групи, докато практическата част от програмата има индивидуална насоченост.

 

Ако Вие или Ваши познати и колеги проявявате интерес към стажантската програма, можете да изпратите CV и кратко мотивационно писмо (в свободна форма) до 22 юни на един от следните адреси:

 

iassen@iped.bg – Ясен Лазаров – координатор на програмата;

iped@iped.bg – Институционална електронна поща на ИРПС.

 

С повече информация за подготвяната от ИРПС стажантската програма, можете да се запознаете тук

 

Стажантската програма е част от проект „Когато данните срещнат гражданите (Повишаване капацитета на ИРПС за застъпничество и мониторинг чрез изследване и визуализация на данни от публичните институции)“. Проектът се осъществява от Института с подкрепата на „Програма за подкрепа на НПО в България“ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.